Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Ziraat Odası Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada

Ziraat Odası Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada

Ziraat Odası Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada, şunları söyledi: 

“Ülkemizde Kasım 2013 Ocak, Şubat, Mart, Nisan 2014 mevsimlik yağışlar olmaması Mayıs ayında İstenilenden fazla yağmur düşmesi meyve ve zeytinde döllenme sorunu yaşanmış,dolu nedeniyle kiraz, armut, şeftali, bağlar, çilekte ve buğdayda yüzde yüze varan kayıplar meydana gelmiştir.

Ayrıca M.Kemal paşa, Karacabeyde de dometes ve ayçi çeği ekimi yapılamamış bu aydan sonra yapılacak ekimde geç kalacağı için büyük miktarda verim kayıpları olacaktır.  

20 günden beri Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak  bütün Bursa Ziraat Odaları ziyaret edilmiş hasarlar tespit çalışmaları başlatılmıştır.     05.06.2014 Perşem be günü Mudanya, Osmangazi, Gürsu ziraat oda başkanlarıyla Ankara’ya gidilmiş  Bölgenin durumu Mecliste Tüm Bursa Milletve killeriyle beraber Tarım Komisyo nunda ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği genel başkanıyla da ayrıca değerlendiril miştir. Dünyanın her ülkesinde Tarım devletin korumasına alındığı malumunuzdur.Çiftçinin üretime devam etmesi için üreticiye bundan üç sene önce afet kanunu içerisinde yardım yapılması borçlarının faizsiz 6 ila 10 seneye yayılması şarttır. Aksi üretici üretimine bu zor şartlarda devam etmesi imkansızdır.  

Bu durum üreticimi zin geçim derdini nasıl halledeceği, ülke ekonomisinin ne kayıplara mal olacağı hesap edilerek hükümetçe mutlaka tedbir alınmalıdır.   Ziraat odaları olarak Bursa’nın bütün kazalarında hasar tespit komisyonları toplanmasına karar verilmiş 10.06.2014 Çarşamba gününden itibaren hasar tespit çalışmalarına başlanacaktır.  Mevsimsiz yağışların ziraata ne kadar olumsuz etki edeceğini Tüm Türkiye üreticimiz bu sene daha iyi görmüş durumdadır.

Bundan böyle bir daha böyle bir yılın geçirilmemesini diliyor tüm çiftçileri mizin İlçe Tarım Müdürlüklerine mağduriyetlerini bildiren dilekçe vermelerini rica ediyor.Tüm bölge üreticilerine geçmiş olsun”