Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > GEMLİK ZİRAAT ODASI BAŞKANI YAĞHANECİLERE ATEŞ PÜSKÜRDÜ:

GEMLİK ZİRAAT ODASI BAŞKANI YAĞHANECİLERE ATEŞ PÜSKÜRDÜ:

“FIRSATÇILAR” ÇELİK,  ” MARMARA BİRLİK KÖYLÜNÜN ZEYTİNİ HEMEN ALMALI?”

Köylere giden zeytinyağı işletmecilerinin 1.5- 2 liradan ağaçtan düşen zeytini alma girişiminde bulunduğunu söyleyen Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, “Bu fırsatçılıktır. Marmarabirlik hemen devreye girmeli.” dedi.

İlçemize bağlı Karacaali, Büyük Kumla, Narlı, Küçük Kumla ve Haydariye Köyleri’nde görülen dolu yağışı nedeniyle zeytin üreticilerinin büyük kayıplar yaşadıklarını belirten Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, “Ağaçlardaki tüm zeytinler dolu nedeniyle yere düştü. Zarar büyüktür. Bunu fırsat bilen zeytinyağı işletmecileri, köy, köy dolaşıp üreticinin elindeki zeytini 1.5-2 liradan kapatmak istiyorlar. Köylünün kuruluşu Marmarabirlik bu köylerdeki zeytini satın almalıdır. Marmarabirlik nerede?” dedi.

Dolu felaketinin yaşanmasından sonra hemen köylere gittiklerini gördüğünü söyleyen Gemlik Ziraat Odası Başkanı Çelik, “Başta Karacaali köyü olmak üzere Büyük Kumla, Narlı, Küçük Kumla ve Haydariye Köylerindeki zeytinliklerde dolu büyük hasara yol açmıştır.

Köylünün bir yıllık emeği bitmiş. Ağaçların dalları ve genç filizlerde kırıldığı için gelecek yıl da ürün alma şansları kalmamıştır.

Yaptığımız gözlemlerde zarar yüzde 90 dır.

İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de bahçe, bahçe gezip zarar tespit yapıyor. Bu durumda köylünün yanında olması gereken Marmarabirlik nerede?” dedi.

FIRSAT KOLLUYORLAR

Dolu felaketinden sonra köylere giden zeytin yağı işletmecileri köylünün yanında olacaklarına ağaçtan yere düşen zeytini 1.5 liradan alacaklarını kahvehanelerde duyurmuşlar. Bu fiyatı sonra 2 liraya çıktıklarını öğrendik. 6 kilodan 1kilo ilk sıkım yağ elde edildiğine göre 12 liraya elde ettikleri yağı 70-80 liraya satıyorlar.

Bu fırsatçılıktır. Köylünün ortak olduğu dünyanın en büyük stokçusu Marmarabirlik bu durumda ne yapıyor. Hemen köylere gidip zarara uğrayan üreticinin zeytinin 4-5 liradan almalıdır. Böylece fırsatçıların da önü kesilir.” dedi.

Çelik, dolu felaketi nedeniyle zararın en kısa zamanda belirlenmesini ve köylülerin borçlarının ertelenmesini, devletin köylüye faizsiz kredi verilmesini de istedi.