Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Zeytin konulu bir toplantı düzenlenmiştir.

Zeytin konulu bir toplantı düzenlenmiştir.

Müdürlüğümüz ve Gemlik Ziraat Odası Başkanlığıyla birlikte İlçe Müdürlüğümüzde Zeytin konulu bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet DEMİR, Ziraat Odası Başkanı Ercan BARUTÇUOĞLU, Ziraat Mühendisi Gürkan KANTAR, ilgili Muhtarlarımız ve Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanlarımız katılmışlardır.

2023 yılı Zeytin üretimi ile ilgili olarak gözlemlenen ve tahmin edilen rekolte düşüklüğü konusu toplantımızın ana konusunu oluşturmuştur. Bununla ilgili katılımcılar tarafından görüşler, sorular ve kaygılar dile getirilmiş olup durumun muhtemel sebepleri teknik anlamda ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan ön teknik değerlendirmeler çerçevesinde ilçemizde bu yıl beklenen zeytin rekoltesinin geçen yıla göre yaklaşık % 60 oranında düşüş olacağı ifade edilmiştir. Bu durumun özetle diğer yan faktörlerin yanında esasen iki ana sebep ile meydana geldiği değerlendirilmiştir. Bunlardan ilki ve en önemlisi 2022 yılında elde etmiş olduğumuz tarihi diyebileceğimiz üretim miktarıdır. Böyle bir yılın ardından en iyi şartlarda bile üretimde bir düşüş olacağı tarafımızdan zaten öngörülmüştü. Kaldı ki 2021 yılındaki üretimimiz de gayet iyi bir düzeyde gerçekleşmişti. Girdi maliyetleri sebebiyle bu iki yıl yüksek verim veren ağaçlara yeterli ve gerekli gübrelemenin yapılamadığı dikkate alındığında verimin bir önceki yıla göre düşüş olacağı kaçınılmaz bir beklentiydi.

İkinci önemli konu ise çiçeklenme zamanı her bölgede olmasa da bazı kesimlerde meydana gelmiş yağışlar ve çiçeklenme dönemindeki oransal nemin yüksek oluşu sebebiyle tozlaşmanın istenilen düzeyde gerçekleşmemesi olmuştur. Özetle rekoltenin önemli orada düşük olacağı beklentisi bir gerçektir ancak durum bir afet olarak değerlendirmek teknik olarak mümkün değildir.

Toplantıda dile getirilen diğer bir husus bu yıl zeytin pamuklu biti zararlısının daha yoğun olduğu, zarar ve etkisinin normalden uzun sürdüğü, yapılan ilaçlamalar ile kaybolur gibi olsa da sonradan tekrar arttığı şeklindeydi. Gerçekten de çiçeklenme öncesi dönemde ortaya çıkan bu zararlının etkisi bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak uzamış ve daha geniş bir sürece yayılmıştır. Normal şartlarda zeytin pamuklu biti ilçemizde ana zararlılardan biri değildir ve mücadelesi de nispeten kolaydır. Bu yıl ortaya çıkan bu durum tamamen ekolojik faktörler ile ilgili olup, mevcut ruhsatlı etken maddelerin etkilerinin yeterli olmadığı hususu ve bu konudaki serzenişler tarafımızdan dikkate alınarak ilgili yerlere iletilmektedir.