Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Ziraat Odaları, Marmarabirlik ile omuz omuza

Ziraat Odaları, Marmarabirlik ile omuz omuza

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birliğe bağlı 8 kooperatif bölgesinde toplam zeytin rekoltesinin 181 bin ton olarak tahmin edildiğini, ortakların rekolte beyanının ise 80 bin ton civarında olmasını beklediklerini söyledi. 
Asa, “Geçen yıl 47 bin ton olan bölge rekoltesinin yüzde 60’ını aldık ancak 
bu yıl bu oranı almamız mümkün görünmüyor” dedi.
Marmarabirlik Başkanı Asa, ziraat odalarının başkanlarıyla bir araya geldi. Piyasanın oluşması, üretici beklentilerinin ne düzeyde tutulması gerektiği konusunda ziraat odalarının bakış açısının çok önemli olduğunu söyleyen Asa, “Küçük taneli ürünün, genel olarak rekoltenin fazla olması, dolayısıyla üreticilerin beklentileriyle ilgili olarak ziraat odalarıyla sürekli temas gerekiyor” diye konuştu. 
Oda başkanlarıyla yaptıkları toplantıda, UZZK verileri doğrultusunda rekolte tahminlerine ilişkin bilgi veren Hidamet Asa, şöyle konuştu:
“Üreticiyi mağdur etmeden, alabileceğimiz en üst seviyede ürün 
alımı planlıyoruz. 
Yıllar itibariyle satışlarımızı da artırıyoruz. Küçük ve orta irilikte ürün stoğumuz olmamasına rağmen bu yıl itibariyle satışlarımız iyi seviyelerde. Ancak, geçtiğimiz yıllarda rekolte beyannameleriyle alım miktarları arasında uçurumlar oluştu. Bu farklılık plan yapmamızı olanaksız hale getirdi. Bu yıl üretici ortaklarımızdan 80 bin ton civarında beyan bekliyoruz.”
Mudanya Ziraat Odası Başkanı 
Raif Döner, kota zorunluluğuna dikkat çekerek, “Marmarabirlik’in alacağı miktar sınırlıdır. Üreticilerimizin 460 taneli ürüne beklentisi 1.5 lira civarındadır. Ayrıca yağlıkta açık var. Marmarabirlik yağlık alımına önem vermeli” dedi.
Ziraat odalarının başkanları genel olarak, çok hoşnut olmamakla birlikte avans fiyat ve kota uygulamasının zorunlu olduğunu söylerken, Gemlik Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, “Marmarabirlik koşullarını zorlayıp çok ürün alsın, ödemeyi bir yıl ötelesin. Durumu iyi olursa ödemeyi erkene çeker” diye konuştu.
Oda başkanları, 2009 yılında uygulanan avans ve nihai fiyatın, bu yıl da aynı koşullarda uygulanmasının makul karşılanabileceğini belirterek, üretici cephesinden gelecek olumsuzlukları da Marmarabirlik yönetimiyle birlikte göğüsleyebileceklerini söylediler.