Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Zeytini bu kez ayaz vurdu, üretimin yüzde 80'i yağlık oldu

Zeytini bu kez ayaz vurdu, üretimin yüzde 80'i yağlık oldu

Bu yıl yağışların az olmasından dert yanan zeytin üreticilerini bu kez de ayaz vurdu. Özellikle Bur sa civarında 3 gün dür etkili olan ayaz, yağışların az olması nedeniy le küçük kalan zeytin daneler inin dalında büzül mesine yol açtı. 
Üretici, yüzde 80´i yağlığa çıkan zeytinini toplamakta bile kararsızlık yaşıyor. 
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) verilerine göre bu yıl toplam 123 milyon 375 bin 338 ağaçtan, 1 mil yon 446 bin 117 ton zeytin alınacak. 
Bu zeytinlerden 534 bin tonu sofralık, 191 bin tonu ise yağlık olacak. Bu yıl ki zeytin yağı rekoltesinin ise son 6 yılın ortalamasından yüzde 49 daha fazla artarak 31 bin ton artış göstermesi bekleniyor. 
Yaşanan olumsuz hava koşulları, bu iyimser beklentileri boşa çıkardı. Zeytin üretiminin yoğun olduğu Marmara Böl gesi´nde yetersiz yağışlar zeytin kalitesini düşürdü. 
Yağışların az olması danelerin küçük kalmasına yol açtı. 
Üretici küçük kalan zeytinlerini yağlığa verirken, bu kez de ayaz etkisini gösterdi. Bursa ve civarında son 3 gündür etkili olan ayaz, zeytin danelerinin dalında buruşmasına yol açtı. 
Zeytin üreticileri, yağlığa çıkan zeytinlerinden az para kazandığını düşün düğü için zeytinin toplayıp toplamama konusunda kararsız. Maliyetlerin kurtarmayacağını düşünen kimi üreticiler, zeytinini toplamama kararı aldı. Son bir aylık dönemde Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya´da kilo bazında alınan toplam 15 milyon zeytinin, 7,5 milyo nu yağlığa ayrıldı. Marmarabirlik´in bu dönemdeki toplam zeytin alım miktarı 30 milyon 600 bin oldu. 
Bunun sadece 10 milyonu sofralık sınıfına girdi. 
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ayaz öncesi etkili o lan sağanak yağmur dan umutlandıkla rını ancak, bunun uzun sürmediğini belirtti. Çelik, yaşa dıkları sıkıntıyı şöyle ifade etti: "3 gündür görü len ayazla ikinci kez vurgun yedik. 
Sofralık zeytinleri miz dalında buruştu ve yağlığa dönüştü. Bu ürünü toplasak bile inanın işçi masraflarını bile karşıla maz." 
Bursa´nın Nilüfer ilçesine bağlı Nilüfer köy´ün eski muhtarı Hayri Karagöz, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: "Yazın kurak gitmesi nedeniyle zeytinimiz gelişemedi. Bir de kırağı vurdu. Bunun sonucunda zeytinlerimiz yağlık oldu. O da para ama geçen senelere göre kazancımız çok az. 10 ton zeytinim 
var. Geçen sene yüzde 90´ı sofralıktı, şimdi yüzde 
80´i yağlık. Bu bizi çok sıkıntıya sokacak. Diğer 
üreticilerin de durumu aynı. Yağlık 
fiyatları da çok düşük. Sofralık zeytin 2 lira 90 kuruşa satılıyor, yağlık ise 80 kuruşa. Üreticinin zararı bu sene çok büyük. Kazancımız yok."