Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Zeytin üreticisi zorda

Zeytin üreticisi zorda

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan şiddetli soğuklar ve kar yağışları, zeytin üreticisini bu yıl da hüsrana uğrattı. 

Önceki gece, Gemlik ve çevre sinde hava ısısının -6 lara düşmesi zeytin ağaçlarında çatlamalara, yağan karda dalların kırılmalarına neden oldu. 

Yıllardır zeytin alamayan zeytin üreticileri, bu yıl da havaların kötü gitmesi sonucu yeniden büyük bir mağduriyet yaşa yacağı anlaşılıyor. 

Gemlik İlçe Ziraat Odası Başkanı ve Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Çelik, gazetemize yaptığı açıklamada, Çarşamba günü akşamı yağan kar ve ardından hava ısısının düşmesi zeytin ağaçlarının canlılığını koruya cak -5 in altına düşmesi birçok bölgede ağaçlarda dal kırıklığı ve çatlamaların meydana geldiğine neden olduğunu söyledi. 

Ali Çelik, şöyle konuştu. “Bölgemizde yaptığımız incele melerde maalesef bilhassa Umurbey, Adliye, Katırlı, Yeniköy, Cihatlı, Küçük Kumla’nın üst bölgelerinde çok sayıda ağaç dallarının kırıldığı ve dondan dallarda çatlamaların meydana geldiği gözlendi. Durumu Bursa İl Tarım Müdürlüğü’ne bildirdik. Konunun afet yönetimi içinde değerlendirilmesi için gerekli incele melerin yapılarak, rapor tutulmasını istedik. Bu konuda, İl Müdürümüz İlçe Tarım Müdürlükle rine talimat vererek, Pazartesi gününden itibaren zeytinlik lerde inceleme başlatılacağını söyledi. Zeytin üreticisinin doğal afetler sonucu zarara uğraması tek geliri zeytin olan binlerce kişiyi açlıkla karşı karşıya bırakacaktır. Devletimizin bu konuda üreticiye destek olmasını ve zararın tanzim edil mesini isteyeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda buna benzer yaşanan olaylar karşısında Devlet nasıl destek 

verdiyse, aynı desteği tekrar dondan ve kardan zarar gören zeytin üreticisine de sağlanmasını bekliyoruz. Bu işi takip edeceğiz.”

Şiddetli soğuklar ve kar yağışları, Gemlik dışında Orhangazi, İznik ve Mudanya’da da etkili olduğu öğrenildi