Gemlik Ziraat Odası > Haberler > YAP PROJENİ AL HİBENİ

YAP PROJENİ AL HİBENİ

Avrupa Birliği Tarım fonlarından vatandaşların hibe olarak yararlanma koşulları Gemlik Ticaret Borsası’nda anlatıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa Şubesi ilgilileri dün, Gemlik Ticaret Borsası Salonu’nda AB tarım fonlarından hibe kullanılmasının tanıtımını yaptı.
Kaymakam Cahit Işık, Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, Başkan Yardımcısı Özden Çakır, İlçe Tarım ve Gıda Müdürü İbrahim Çetin, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ile köy muhtarları ve Borsa üyelerinin katıldığı toplantının açılışını yapan İlçe Tarım ve Gıda Müdürü İbrahim Çetin, AB fonlarından değişik projelere yüzde 65’lere kadar hibe kredi desteği sağlandığını, Bursa Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu sorumlularının konu hakkında açıklamalarda bulunacaklarını söyledi.
Daha sonra söz alan Gemlik Ziraat Odası Başkanı ve İl Ziraat Odaları Koordinas yon Başkanı Ali Çelik söz alarak Türk çiftçisinin çok zor durumda olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Türkiye’nin Gümrük Birliğine girmesi sonucu Türk tarımının uğradığı kayıp karşısında bu kredilerin yetersiz kalacağını vurgulayan Ali Çelik, şunları söyledi:
“Küçük çiftçilerin bu kredileri kullanması mümkün değil. Ticaret Borsası’nın bazı üyeleri veya kurum olarak bu hibe kredileri kullanamıyorlar.
En başta depoculuk projesi yapılarak hi be sağlanabilir. Tarımımız son yıllarda çok kötü durumda. Gemlik çiftçisi de zor duruma  girdi. Zeytinin maliyeti yükseldi, zeytin üreticisi zarar eder hale geldi. Böyle giderse zeytinlikler sökülür. Bu durumun devamı çok zor.
Gemlik Ticaret Bor sası’nın başlattığı coğrafi işaret uygu laması hayata geçi rilirse Gemlikli zey tin üreticisi nefes alabilir. Menşei şahadetnamesi (coğrafi işaret) ile Gemlik zeytini belki kurtulabilir. Ticaret Borsası’nın ve üyeleri depoculuk konusunda kredi alması için zorlamak zorundayız. Belki Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de bu kredilerden yararla nabilir.” dedi.
İl Genel Meclisi üye si Ercan Barutçu oğlu ise konuşma sında, zeytinin yetiş tirilmesini ve pazar lamasını yakından izlediğini, zeytin dışında ilçede alternatif ürünlerin yetiş tirilmesi gerektiğini söyledi. Barutçuoğlu, “Bildik yöntemlerle yetiştiricilik yapma dönemi kapandı. Artık, deği şik ürünlerin yetişti rilmesine geçilmeli. Arıcılık, seracılık, tıbbı bitki yetiştirici liği gibi alternatif tarım denenmeli ki çiftçinin cebine para girsin. Kendimizi yenilemeliyiz.” dedi.

TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETİYORUZ
Kaymakam Cahit Işık ise konuşmasında, TKDK persone lini dikkatli dinlemek gerektiğini hatırlata rak, şöyle konuştu:
“Tarımda gıda sektö rü uluslararası stra tejik hale geldi. Türkiye kendi kendine yeten bir ülkedir. Bugün burada uluslararası bir fonun nasıl kullanılacağını konuşacağız. Türkiye’de köylerimizin birçok sorunu bittiği için köyler kentler gibi olunca göçler nedeniyle köylere yapılan yatırımlar atıl kaldı. Bu fonlardan elde edilecek yüzde 50 hibelerle ile köyleri yeniden canlandırabiliriz. Bu destek ile gıda sektörüne katkı sağlanacağını sanı yorum”
Daha sonra, Bursa Tarım ve Kırsal Kal kınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinasyon yetki  lileri kullandırılacak krediler hakkında katılımcılara geniş bilgiler verdiler.

alınm�F�Uq�$