Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Sivil toplum kuruluşları zeytin üreticisinin yanında

Sivil toplum kuruluşları zeytin üreticisinin yanında

Gemlik Ziraat Odası öncülüğünde Bursa Ziraat Odaları temsilcileri ile TMMOB temsilcileri ve EKODER ile DOĞA - DER’in katıldığı basın toplantısında bir ilk yaşandı.

İskele Meydanı’nda yapılan basın toplantısında konuşan konuşmacılar, zeytinlik alanların imara açılmasını eleştirdiler. Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise konuşmasında yağışlar nedeniyle zeytin ağaçlarının dinlenmediğini, döllenmenin de gerçekleşmemesi nedeniy le üründe yüzde 75 kayıp yaşandığına dikkat çekerek, üretici borçlarının ertelenmesini, faizlerin silinmesini isteyerek, “zeytin üreticisi geçim derdine düştü” dedi.

Dün, saat 12.30 da İskele Meydanı’n daki basın toplantısına zeytin üreticileri de katıldı.

Burada konuşan Gemlik ziraat Odası Başkanı Ali Çelik şunları söyledi:

“2013 Kasım ayından 2014 Nisan ayı sonuna kadar Bölgemizde yağış olmamış zeytin ağaçlarımız dinlenmemiş, zeytin hastalık ve zararlıları soğuklar olmaması nedeniyle hayatiyetini devam ettirmiş lerdir. Zeytin ağaçlarının çiçek açma zamanı olan 2014 Mayıs ayı devamlı yağışlar tozlaşmaya mani olmuş dolayısıyla zeytinde döllenme olmamıştır ve çiçek ağaçta çürümüştür, akabinde az da tutmuş olan zeytin dolu yağması nede niyle de dökülmüş tür. Üretici yağışlar nedeniyle arazisi çamur olduğundan güve mücadelesi yapmasına rağmen yağışlar ilaçların tesirini azaltmıştır.

Üstelik TARSİM zey tin çiçeğini sigorta kapsamına almamak tadır. Bölgemizde % 80 - 90 arasında verim kaybı yaşanmaktadır. Üreticile rimiz borçlarını öde yemeyeceği gibi geçim derdine düşmüş bulunmaktadır. Bursa Ziraat Odaları olarak zarar gören üreticileri mizin mağduriyetlerinin giderilmesi için önce TV Prog ramları ve Gazete haberleriyle üretici mizin durumunu kamuoyuyla paylaştık, 5 Haziran 2014 Tarihinde Bursa Ziraat Odaları olarak Ankara’ya giderek Bursa Milletvekilleriyle Tarım Komisyonuna İlçelerimizin durumunu ve mağduri yetimizi kendilerine anlattık. En son 21 Haziran 2014 Cumar tesi günü yine Bursa Milletvekilleri, Bursa Ziraat Odaları, Bursa İl Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdür lükleriyle yeniden toplantı yapılarak, bölgenin ve üreticilerin durumunu canlı tutmaya çalıştık. Zeytin ve diğer ürün kayıpları hakkında Başbakan lık, Tarım Bakanlığı Tarım Komisyonu Başkanı ve üyeleri, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Büyük Şehir Beledi ye Başkanlığı, İlçe Belediyeleri, Ziraat Odaları Birliği Başkanlıklarına hazırladığımız raporları resimleriyle 

birlikte ilettik.

Meclis tatile girmeden de Bursa Ziraat Odaları olarak Anka ra’ya bir daha gideceğiz. İstediğimiz Üreticimizin üretimi devam ettirebilmesi için Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Özel Bankalara olan borçlarının faizleri nin silinerek ana paraların 5 yıldan az olmamak kaydıyla taksitlen dirilmesi.

Üreticinin üretimi devam ettirebilmesi için karşılıksız yardım yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde üretici üretimden düşecek, geçim sıkıntısı çekecek, ülke ekonomisi de büyük zarar görecektir. Her sektörün alın teri el emeğiyle geçinen Tarım Sektörüne yardımcı olması gerekiyor. Devletin bu günler içinde var olduğuna inanıyor tüm üreticilere geçmiş olsun diyor, üreticileri mizin bir daha böyle yıllar geçirmemesi diliyoruz.” dedi.

 

ZEYTİNLİKLERİN KONUTA AÇILMASINI İSİTEMİYORLAR

 

Basın açıklamasına Bursa Ziraat Odaları, TMMOB Bursa Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ertuğrul Aksoy, EKODER ile DOĞADER temsilcileri, Akademik Odalar Birliği temsilcileri de katıldı.

Yapılan konuşmalarda, doğal zeytinlik alanlarının Gemlik Belediyesi tarafından imar alanlarına açılma istenmesini eleştirilerek, zeytinlik alanlarının tahrip edilmemesi doğal tarım hayatının ko runmasını istediler.

 

Bursa´da dolu ve bahar yağmurlarının zararı belli oldu

 

Öte yandan, Bursa´da dolu ve bahar yağmurlarından 1 milyon 840 bin ton tarım ürünü zarar gördüğü bildirildi. 

Kestel Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, Bursa Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy katıldı.

Gecikmeli bahar yağmurları ve dolu yağışının Bursa tarımına verdiği zararı anlatan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, “Kasım, aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında mevsimsel yağışlar olmadı. Mayıs ayında ise aşırı yağış ve sıcaklık farklarının olması, arkasından dolu yağması bölgemizin zirai mahsullerinde büyük zarara sebep olmuştur. Tarla bitkilerinde bölgemizde yoğunluk buğday, arpa, şeker pancarı ve ayçiçeği olarak ortaya çıkmaktadır. Buğday ve arpa ekiminden sonra yağışların olmaması nedeniyle çimlenen köklerde boğaz ve pas hastalıkları, mayıs ayında aşırı yağışlar sebebiyle yatmalar meydana geldiğinden yüzde 40’ların üzerinde ürün kaybı olmuştur. Sebzelerde yağış sebebiyle domates, kavun, karpuz ve sebze ekimleri yapılamamıştır. Yapılabilen yerlerde ise kök ve mantar hastalıklarının başında da mildiyö hastalığı sebebiyle tarlalar yeniden sürülmüştür. Ekimi yapabilenler haziran ayı başında ekilmiş, ekilemeyen sahalara silajlık mısır ekmiş, bezelye ve fasulye gibi sebzeler dolu sebebiyle tamamen yok olmuştur” dedi.

 

BURSADA 1 MİLYON 840 BİN TON ÜRÜN ZARAR GÖRDÜ

Zeytinde arazilerin aşırı yağış sebebiyle çamur olması ve çiçekte döllenme olmadığı için etkin zirai mücadelenin yapılamadığını ifade eden Çelik, "Buğday 231 ton, arpa 25 bin ton, sebze, domates, bezelye ve fasulye 1 milyon 230 bin ton armut 101 bin ton, kiraz 26 bin ton, şeftali 103 bin ton, çilek 28 bin ton ve zeytin 96 bin ton zarar görmüştür. Anlaşılacağı gibi bölgemizdeki çiçeklenme döneminde aşırı yağışlar meyve çiçek 

döllenmesine mani olmuş, sonraki dolu nedeniyle tonaj ve parasal değer olarak üreticimizi zor durumda bırakmıştır. Üreticilerimizin üretimini sürdürebilmesi için mevcut Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifle  rine borçları 5 yıldan az olmak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmelidir. Hükümetimizin bölgemizi afet bölgesi ilan etmesi, bu konuda kanun çıkarılması uzun zaman alacağından Bakanlar Kurulu kararı alıp mağduriyetimizin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bir daha böyle bir sorun yaşamadan hükümetimizin katkılarıyla üretimimizi sürdürebilmeyi amaçlamaktayız. Aksi takdirde üretici üretimden düşecek, üretici zarar ettiği gibi ülke ekonomisi de zarar görecektir” açıklamasını yaptı.