Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Orman Vasfını Yitirmiş Arazilerin vatandaşlara satışı konusunda bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Orman Vasfını Yitirmiş Arazilerin vatandaşlara satışı konusunda bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Orman Vasfını Yitirmiş Arazilerin vatandaşlara satışı konusunda bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Gemlik Kumla ve Yeniköy’de vatandaşların 2 B konusundaki özellikle fiyat tepkisine yönelik açıklamalar yetkililer tarafından yapıldı. Kamuoyunda 2 B yasası olarak bilinen ve son başvuru tarihi 30 Ekim olan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin devri konusunda Küçük Kumla Köy içi ve Yeniköy’de incelemelerde bulunan Milli Emlak Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Umay, Milli Emlak Uzmanı Mükerrem Karaca, Ertuğrul Gazi Milli Emlak Müdürü Gültekin Akgün, Bursa Defterdarlık Uzmanı İsmail Hakkı Oral, Gemlik Mal Müdürü Arif Uçar ve Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, müracaat bedeli 2 bin lira olarak belirlenen 2 B yasasında bunun değiştiğini hatırlatarak, “Artık başvuru bedeli ödemeyeceksiniz. 30 Ekim ta rihine kadar başvurularınızı yapın, hakkınız zayi olmasın” dediler.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Belediye Meclis Üyesi Yalçın Erdoğan’ın yanı sıra Ak Parti Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantı Küçük Kumla Köy içi  meydanında gerçekleşti. 
Türkiye genelinde 140 bin başvurunun bedelsiz alındığını hatırlatan Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Umay, 2 B yasasının Bingöl’e ayrı, İstanbul Beykoz’a ayrı, Gemlik’e veya Mustafa Kemalpaşa İlçelerine ayrı yapılmadığını kaydetti. Hükümetin yasa ile 9,8 milyar lira gelir beklediğini doğrulayan Umay, buna karşın başvuru bedellerinin kaldırılmasıyla hükümetin kâr yapma amacında olmadığının kanıtlandığını kaydetti. Vatandaşların dönüm başına ödenecek ücretler konusundaki spekülatif çekin celerini de dinleyen Mehmet Akif Umay, bu dönemde asıl olan hedefin 30 Ekim tarihine kadar başvuru bedeli ödemeden başvuruda bulunmak olduğunu ifade etti.
   Köylülerin, “Biz başvurduk diyelim. Sonra bize dönüm başına 10 bin lira, 7 bin lira fiyat çıkartırlarsa ne olacak? 
10 dönüm arazisi olan bu parayı nasıl ödeyecek?” gibi sorularının yanı sıra, birçok orman vasfını yitirmiş hazine arazisinin imarlı arazi olsa bile ödenecek para kadar değer etmeyeceği yönündeki şikâyetlerini de dinleyen Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Umay, “Biz buraya sizlerin sorunlarınızı dinleme ye geldik. 
Muhtemel dönüm  başı parayı çok bulduğunuzu söylüyorsunuz. 
Siz önce başvurun sonra biz bu sıkıntıları masaya yatırır, çözüm üretiriz. Çiftçimizi, köylümüzü, vatandaşımızı dönüm başı fahiş fiyatlarla mağdur etmeyiz.” diye konuştu.
   
ALİ ÇELİK, DEVLET AYRINTIYA GİRER
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik’te, “Bingöl, İstanbul, Gemlik eşit diyorsu nuz. 
Bu çok güzel bir şey ama, ayrıntıya girmezseniz yine vatandaş kaybeder. Siz devletsiniz. Devlet ayrıntılara girecek, bu sorunu yerinde ve zamanında çözecektir. 
Ayrıca, fiyat makul olsa bile uzun vadeli ödeme planı çıkartılmasını istiyoruz. Gemlik zeytininin durumu ortadadır. Şu anki fiyat politikaları maliyetini bile karşılamıyor. Üreticinin durumu bu haldeyken, kesin, kalıcı ve uzun vadeli çözümler bekliyo ruz” diye konuştu.
YENİKÖY DE DERT DİNLEDİLER
 Kumla’nın yanı sıra Yeniköy’de de incelemelerde bulunan uzman heyet, tüm vatandaşları tek tek dinleyip notlar aldılar. 
Vatandaşların haklı taleplerini yerinde bulan Gemlik Bele diye Başkanve kili Refik Yılmaz’da, başvuru bedellerinin kaldırıldığını hatırla tarak, hiçbir vatandaşın hakkının yanmasından yana olmadıklarını bildirdi. 
Spekülatif fiyat politikaları endişelerinin hükümet nezdinde çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çeken Yılmaz, arazi yapısı, bölgelere göre vatandaşı gözeten fiyat politikalarının yapılacağına inandığını sözlerine ekledi.