Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Gemlik Zeytininin Coğrafi İşaret Uygulaması

Gemlik Zeytininin Coğrafi İşaret Uygulaması

Gemlik Ticaret Borsası’nca düzenlenen “Gemlik Zeytininin Coğrafi İşaret Uygulaması” konulu panelde konuşan Doç Dr. Sertaç Dokuzlu Gemlik zeytininin ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Dışarıdan çok büyük oranda üretilen zeytin geli yor. Coğrafi logoyu kullanmak Gemlik zeytininin kurtuluşudur.” dedi.
Dün saat 10.30’da Gemlik Ticaret Borsası’nda başlayan Gemlik Zeytininde Coğrafi İşaret Uygulaması konulu panele, Kaymakam Cahit Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü İbrahim Çetin, Katırlı Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hulusi Bayrak, Borsa yöneticileri, zeytin tüccarları, az sayıda zeytin üreticisi katıldı.
Toplantının Divan Başkanlığı’nı Borsa Meclis Başkanı Servet Pehlivan yaparken, toplantının açılış konuşmasını Ticaret Borsası Başkanı, İlhan Acar yaptı.
Acar konuşmasında, katılımcılara ve konuklara teşekkür ederek, göreve geldikten sonra Coğrafi işaret uygulaması konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı.
Kaymakam Cahit Işık ise Gemlik’in tarih, tarım, sanayi ve 
turizm yönünden tüm güzellikleri birarada barındıran bir şehir olduğunu belirterek, Gemlik’in adını daha çok ünlü zeytini ile duyurduğunu söyledi.
Işık, şöyle devam etti:
“Gemlik zeytini emektar insanımızın yıllar süren çabasıyla, uğraşmasıyla, piyasada hak ettiği yere gelebilmiştir.
Hal böyle iken, son yıllarda bu emeğe saygı gösterilmemesi, yılların birikimi bu marka değere sahip çıkılmaması ve böylelikle bindiği dalı keser gibi bir duruma düşülmesi söz konusudur. 
Bu konuda, isim ya da gurup belirtmek yakışmaz ama herke sin kendi durumunu sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada, Gemlik Ticaret Borsamızın aldığı “Coğrafi İşaret” tescili büyük önem taşımaktadır. Böylelikle “Gemlik Zeytini” marka olarak korunacak ve üreticinin hakkı zayi olmayacaktır. Ancak, işi burada bırakma yıp, daha fazla za man kaybetmeden, piyasada denetlenmesine kadar bir takım yapıları ve düzenlemeleri ortaya koymak gerekir.” 
Daha sonra söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, 2 binli yıllarda Gemlik zeytini fidanının Türkiye’nin her yanına dikildiğini, Gemlikli tüccarların dışarıdan zeytin getirip havuzlarda fermantasyon yaptırıp pazara sunduğuna dikkat çekti. 2004 yılında Borsa’nın Coğrafi İşaret Belgesi almasına karşı uygulamaya geçilmemesi nin kayıp olduğunu söyledi. Çelik, “Gemlikli zeytin üreticisi emeğinin karşılığını ancak coğrafi işaret uygulanmasıyla alabilir” dedi. 
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise, 10 yılda Ticaret Borsası’nın coğrafi işaret uygulamasına geçememesini eleştirdi. 
Çelik, “10 senedir benim üreticimin zeytini dururken, Akhisar’dan getirilen zeytini satanlar nasıl hesap verecekler. Bizim zeytinimiz kaliteli zeytindir. Coğrafi işareti tatbik ediniz o zaman hakkımız korunur.” dedi.
TSE Coğrafi Patent Uzmanı Sezen Daldal ise konuşmasında Türkiye’nin coğrafi işaretler yönünden zengin bir ülke olduğunu, mahreç ve coğrafi işaret konusunda bilgiler verdi.
Coğrafi işaretin nasıl alındığını anlatan Daldal, coğrafi işaret alabilmek için mutlaka üniversitelerle çalışma yapmak gerektiğini hatırlattı. Üniversitenin ürünün diğer ürünlerden farkını bilimsel olarak ortaya koyacağını söyledi. Coğrafi işaret alınmasının ürünün garanti aracı olduğunu, geleneksel bilgi ve sürdürülebilen bir kalitenin sağlanması gerektiğini, tüketiciyi koruduğunu, ülke ekonomisine katkı sağladığını, üreticinin de gelirinin artmasına neden olduğunu söyledi. Bursa’da 6 tane coğrafi işaret bulunduğuna dikkat çeken Daldal, Türki ye’de 157 coğrafi işaret bulunduğunu belirtti.  
Gıda Tarım Hayvan cılık Bakanlığı Gıda Yüksek Mühendisi Osman Bostan ise konuşmasında, gıdayı herkesin tüketmek zorunda olduğu ürün olduğunu belirterek, Bakanlığın görevinin güvenli ve sağlıklı gıda üretimini sağlamak olduğunu belirtti. Türkiye’deki gıda denetiminin tek yetki li Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlı ğı olduğunu da söyleyen Bostan, “Politikamız çiftlikten sofraya kadar, gıda güvenliğinin sağlanmasıdır. Avrupa Birliği standartlarına uygun mevzuatlarımız var. Kırsal alanda küçük çiftçinin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktayız. Hijyen ile ilgili sorunlar üreticinin sorumluluğundadır. Şu anda üreticinin ürettiği ürünlerin etiketsiz pazara sunulmasında bazı istisnalar getirdik. Gemlik zeytinini labo ratuvarda ayırt etmek bugünki şartlarda mümkün değil. Bu Avrupa Birliği ülkelerinde de böyle. Bakanlığımız Gemlik zeytininin yerine başka zeytini satanları ve tüketiciyi kandıranları cezalandırıyor. Bu konuda tespit yapıldığında ağır cezalar var.” dedi. Bakanlığın 4635 görevlisinin sahada çalıştığını belirten Bostan, “Görevliler, 5996 sayılı kanuna aykırı olumsuz bulduğu ürünleri toplayıp imal etme yetkileri var. Gemlik zeytini için yapılan kontrol lerde farklı ürün bulunduğunda, bu firmaları kamuoyuna duyurulduğunda itibarları kaybolabilir. Firmalar, ürettikleri ürünün nerenin ürünü olduğunu ambalajlarında belirtmelidir” dedi. 
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ise, 3 yıldır Gemlik Ticaret Borsası ile coğrafi işaret konusunda çalıştıklarını, sorunları çözdüklerini söyledi. 
Sistem oluşturduklarını da belirten Dokuzlu, “Coğrafi işaret belirli kitlelere çıkar sağladığı gibi, bazı kişilerin çıkarını da bozacaktır. Ürünlerin tam ayırt edilecek özelliklerinin 
bilinmemesi ve net olmaması işleri zorlaştırıyor. Gemlik zeytini yıllardır Akhisar zeytini ile mücadele ediyor. Gemlik zeytinini korumak istiyorsak, coğrafi işaret kullanmak zorundayız. 2006 yılında Türkiye’nin her yeri ne Gemlik zeytini fidanı gitti. Sizin bu günler iyi günleriniz. Fidanlar büyüyecek, o zaman piyasaya sizden rekabet edecek çok değişik yerlerin ürünleri çıkacak. Osmaniye  Mersin civarından kuvvetli rakipler geliyor. Bursa civarında zeytin üretimi yüzde 1 artmış. Diğer yerlerde ise yüzde 35. Ürün artışındaki fark yüzde 38.” dedi. 
Yaptıkları çalışmaları anlatan Doç. Dr. Dokuzlu, Akhisar zeytini ile Gemlik zeytininin ayırt edilmesinin çok zor olduğunu söyledi. Yaptıkları testlerin kabuk ve çekirdeklerin laboratuvar incelemelerini anlattı. Kabukta 1 miligram fark bulunduğunu, çekirdeğin ise aynı olduğunu söyledi. 
Gemlik Ticaret Borsası coğrafi işaret logosunun kullanılmasının üretici ve satıcı için önemli olduğunu değinen konuşmacı, logonun nasıl kullanılacağını anlattı. 
Sistem kurulduğunda denetimin kimler tarafından yapılacağı nı belirterek, şunları söyledi: “Gemlik zeytini çok ciddi bir tehditle karşı karşıyadır. Dışarıdan çok büyük üretim geliyor. Loğoyu iyi kullanıp kullanmamak sizin elinizde. Logoyu kullanmak kalitenizin tescili olacak. Akhisar Gemlik zeytini adını kullanmak için TSE‘ye başvurmuş. Gemlik zeytinine meydan okuyor” dedi.

 


Karşılıklı sorulardan sonra Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, coğrafi işaret uygulamasına geçileceğini söyledi.