Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Gemlik Ticaret Borsası’nda dün yapılan toplantıda, Gemlik Zeytininin Coğrafi işaretinin kullanımı konusunda bilgi verdi.

Gemlik Ticaret Borsası’nda dün yapılan toplantıda, Gemlik Zeytininin Coğrafi işaretinin kullanımı konusunda bilgi verdi.

Gemlik Ticaret Borsası’nda dün yapılan toplantıda, Gemlik Zeytininin Coğrafi işaretinin kullanımı konusunda bilgi verdi.
Saat 10.30’da yapılan toplantıya İlçe Kaymakamı Cahit Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, Ticaret Borsası Başkanı İlhan 
Acar, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ercümen, Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperati fi Başkanı Hulusi Bayrak, üreticiler, işadamları, zeytin tüccarları, muhtarlar, okul müdürleri katıldılar.
Gemlik Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 
bölgemizin simgesi haline gelen
zeytinimizin 30 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu, 
bölgeye ve Türkiye ekonomisine katma değer sağladığını belirterek, “Gemlik zeytininin coğrafi işaretini ve loğosunun tanıtımı için BEBKA kredilerinden yararlanmak için hazırladığımız proje beğenildi ve borsamıza 325 bin lira hibe para ayrıldı. 
Bu parayı, Gemlik zeytininin tanıtımı, coğrafi loğosunun tanıtımı ve borsamıza geniş 
kapsamlı bir laboratuvar kurmak
için harcayacağız.” dedi.

ULUSLARARASI TESCİL ALINMALI
İlçe Kaymakamı Cahit Işık ise konuşmasında, Gemlik’in Bursa genelinde zeytiniyle markalaşmada diğer ilçelerden bir adım önde olduğunu söyledi.
Işık, şöyle konuştu:
“Gemlik zeytini lezzeti ve kalitesiyle bölgemizin ve Türkiye’nin bir değeri haline geldi. Sınırları zorluyor dünya markası oldu. Gemlik zeytininin farklılığından dolayı Ticaret Borsamızca bu özelliklerinden dolayı Coğrafi tescilini elde etti. 
Bundan sonra yapılacak olan uluslararası pazarda da bunun tescilinin alınmasıdır.” 
Bursa Valiliği adına “Mensei Bursa” projesini yürütücülerin den Filiz Cilingir’in modaratörlüğünde yürütülen toplantının konuşmacısı Endüstri Yüksek Mühendisi Arife Yılmaz ise konuşmasında Coğrafi işaretin ne olduğunu anlattı. Yılmaz, Coğrafi işaret, menşei, marka, mahreç konularında geniş açıklamalarda bulundu. 
Gemlik zeytini coğrafi işaretinin alınmasında danışmanlık yapan proje hazırlayıcısı Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Sertaç Topuzlu ise konuşmasında coğrafi işaret alırken çekilen zorlukları ve BEBKA projesi konusunda bilgiler verdi.
Ambalajlarda Gemlik zeytininin coğrafi işareti uygulanmasına başlanacağını, bunun için bilgisayar sistemindeki hazırlıkların ve barkotların basımının tamamlandığını söyledi.
Topuzlu, “BEBKA projesinde elde ettiğimiz yardımla Gemlik zeytininin ve coğrafi işaretinin tanıtımı için yoğun bir çalışma programı hazırladık. 
Tanıtım çalışmalarına hız vereceğiz. Coğrafi işaret uygulamasında denetim çok önemlidir. 
Bu konuda gevşeklik yaşanırsa amaca ulaşılamaz” dedi.