Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > CHP Güney Marmara’daki zeytin üreticilerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirdiği imza kampanyası Gemlik’te başladı.

CHP Güney Marmara’daki zeytin üreticilerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirdiği imza kampanyası Gemlik’te başladı.

CHP Güney Marmara’daki zeytin üreticilerinin sorunlarının giderilmesi amacıyla gerçekleştirdiği imza 
kampanyası Gemlik’te başladı.
Mudanya, Orhanga zi ve İznik’te de yürütülecek olan imza kampanyası için CHP Gemlik İlçe Binasında basın açık laması düzenlendi.
Kampanya ile ilgili bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığı açıklamada CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, İlhan Demir öz, CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan ve yönetim kurulu üyeleri, Bele diye Meclis üyeleri, İl genel meclis üyeleri Marmarabirlik Yönetim Kurulu üyeleri, Ziraat Odası Başkanı, Çiftçi Mallarını Koruma Kurulu Başkanı Kooperatif başkanları, köy ve mahalle muhtarları hazır bulundu.
PARTİLER ÜSTÜ
ÇALIŞMA
YAPIYORUZ
CHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Sertaslan yaptığı açıklamada, zeytin üreticisinin sorunlarının iyi bilindiğini belirterek, “Maalesef yaşanan sorunların çözüme kavşturulması için elimizden bir şey gelmiyordu. Biz de artık sorunları vurgulamak yerine çözüm için bir adım atılsın istedik. Bu gün Gemlik için apolitik bir gün. Biz burada politika yapmıyoruz. Siyasi partiler üstü bir çalışma yürütüyoruz. Amacımız zeytin üretiminde var olan problemleri ortadan kaldırmak.’’ dedi.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İSTENEN VERİMİ ALAMIYOR
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, zeytinci liğin bölge için önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederken, “Son yıllarda çiçeklenmedeki don olayları, aşırı yağışlar, 2011 yılında yaşanan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle zeytin üreticileri istenen verimi alamadı. Girdi maliyetlerinin yüksek olması da büyük bir etken. Ben bir Ziraat Mühendisi ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi olarak zeytin üretiminde başlangıçtan sofraya gelince kadar yaşanan tüm sıkıntıları biliyorum. Zeytin alanı artmı yor, her geçen gün azalıyor. Yapılması beklenen kara yolları nedeniyle de zeytinliklerin ortadan kalkması söz konusu. Zeytinciler traktör kullanımında büyük maliyetler ödüyorlar. Mazot fiyatları çok fazla. Vatandaş mazotunu doldurup eğlenmeye gitmiyor. Üretime gidiyor, üreterek bölgemizi ve ülkemizi kalkındırmaya gidi yor. Gemlik’ten kalkan bir deniz uçağı var. Deniz ve hava yolu ulaşımında akaryakıt fiyatları çok daha düşükken, kara yollarında ise daha yüksek. 
Zeytin üreticilerinin kendine gelebilmesi ve güvenli tarım yapabilmesi amacıyla prim desteğine ihtiyaçları var. Güney Marmara Havzası’nda fark ödemesi kapsamında desteklenen ürünler içinde malesef sofralık zeytin bulunmuyor. Kam panyamızın amacı bu prim desteğini sağlamak ve sofralık zeytinler içinde fark ödemesi yapılmasını ağlamaktır.’’ diye konuştu. 
İlhan Demiröz, Türkiye’de 100 mil yon zeytin ağacı bulunduğunu, Marmara Bölgesinde ise 160 bin ton zeytin üretildiğini söyledi.
Devletin tarıma yaptığı teşvikler arasında bireye değil, havzasal desteğe geçildiğini anlatan Demiröz, “Güney Marmara Havzasında teşvik edilen ürünler arasında zeytine yer verilmemiştir.
Zeytinyağına verilen destek sofralık zeytin den esirgenmiştir.
Bakanlıkça yayınla nan tebliğde bizim havzamızda nohut, yulaf, zeytinyağı ve ayçiçeğine devlet desteği verilirken, sofralık zeytin bundan mahrum bırakıl mıştır. Bizim bölge mizin temel tarımı zeytincilik ve meyvacılıktır. Ama bunlar teşvik kapsamına alınmamış. Bursa ve civarında 30 bin 500 aktif zeytin üretisi var. Sofralık zeytini devlet desteklemesi kamsamına alınması için imza kampayası başlatıyoruz. Bu giri şimimiz tamamen üreticin hakkı olan bir durum. Bundan başka bir talebimiz söz konusu değildir. Bu konuda geniş araştırmalar yaptık. Zeytinde kilo başına 50 kuruş devlet desteği isteyeceğiz. Bunun için sizleri kooperatif yöneticilerini ve muhtarları mızı buraya davet ettik. İmzaları 22 Eylül’e kadar tamamlayıp, Ankara’ya götü receğiz. Bu imzaların takipçisi olacağız.” dedi. 
Üreticinin zeytincilikten uzaklaşması halinde çok sıkıntıların yaşanacağını söyleyen Demiröz, bu konunun siyase
te ilgisi bulunmadığı nı belirterek, “Bu işin üstesinden gelmek için yola çıktık. CHP’lisi, MHP’lisi komisyondaki AKP lisi ile bu sorunun çözülmesi için çalı şacağız” dedi.

ÇİFTÇİNİN 
YANINDAYIZ
CHP İl Başkanı Metin Çelik ise, CHP’nin çiftçinin üreticinin yanında olduğunu belirterek, “Buraya üreticilerin emeğini karşılığının alınması için toplandık. Sizlere destek içinburadayız.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ise yaptığı konuşmada, “Sizlerin de desteği ile çok büyük emekler ile ortaya konan zeytinin değerini bulması için çaba harcıyoruz. Bu projenin yanında sizleri de görmek istiyoruz. Dertli olduğunuzu biliyoruz. Dert insa na yol gösterir. Türkiye bugün kadar ürettiği ürünleri ithal etmeye başladı. Hizmet ve inşaat sektörüne yer açıyorlar. 
Dünyanın gelecekteki ön büyük sorunu açlık ve siz seranıza meranıza sahip çıkmak zorundasınız. 56 yılda 775 milyon dolar para harcanmış. Son 1010 yılda 1.5 milyar dolar para harcanmış. Sizlere bu 1.5 milyon dolardan verilecek çok az bir miktardır. Bu miktarı talep etme hakkına sahipsiniz. Cari açığın, döviz açığının dış ticaret açığının giderek arttığı bir dönemde, herkes kendi ektiğine, kendi biçtiğine sahip çıkmak zorunda. Sizlere bu anlamda sesleni yoruz. 50 olmaz, 25 olur. Bugün olmaz yarın olur. Ama bir yerden başlamak lazım.” dedi.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin probleminin demokrasi olduğunu söyledi.
Çelik, “Bu ülkede adaleti ve milli geliri iyi dağıtırsanız sorun kalmaz. Bunları yapamazsanız problemler bitmez. Zeytinde 50 kuruş veya 1 lira destekleme vermekle sorun çözülmez. Yarın ma zota, gübreye bir zam yaparlar, verdiklerini geri alırlar. Basında, sivil toplum kuruluşlarında yargıda demokrasiyi yaşatmalıyız. Çıkıyorlar ‘sivil toplum kuruluşlarının yetkisini aldık’ diyorlar. Ankara bana “Bunu seçeceksin” diyor. Yarın, çıkacaklar, “Onu değil, bunu ekeceksin, bunu ekmeyeceksin diyecekler. 50 kuruş alınca Türkiye’deki tarım düzelecek mi?” diye sordu.
Çelik, teşvikler arasına pamuğun kondu ğunu, oysa Güney Marmara’da pamuk üretilmediğini  de belirtti. 
Daha sonra Ali Çelik ve Katırlı Köyü Kalkınma Kooperatifi tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yalan sofralık zeytine teş vik kapsamına alınması istemini içeren dilekçeyi imzaladılar.