Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > ÇED toplantısında kriz yaşandı

ÇED toplantısında kriz yaşandı

Gemlik Gübre A.Ş. nin fabrika alanında yapılması planlanan yeni gübre tesisleri için Gemlik halkını bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ÇED toplantısı olaylı geçti.
Dün, saat 14.oo de başlaması gereken toplantı, toplantıyı yürütecek resmi kurum sorumlularının gecikmesi nedeniyle 30 dakika geç başladı.
Çevre Bakanlığı Bursa ÇED Şube Müdürü Rıza Bekta başkanlığında DSİ, İl Gıda, Tarım ve Hay vancılık Bakanlığı temsilcisi, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Temsilcisi, İl Özel İdaresi Temsilcisi, Gemlik Belediyesi temsilcileri ile Gemlik Gübre Fabri kası ÇED proje sorumluları ve yöne ticileri ile CHP, MHP  ilçe yöneticileri ile vatandaşların katıl dığı toplantının açı lışında konuşan Çevre İl Müdürlüğü ÇED Daire Müdürü Rıza Bekta, Gemlik Gübre Sanayi A.Ş. nin yapımını planladığı kimyasal gübre fabrikası konusunda Gemlik halkını bilgilendir mek için toplanıldı ğını söyledi.
Burada yapılan top lantının bir karar toplantısı olmadığını belirten ÇED İl Müdürü ilgili yönetmeliğin 8. maddesine göre halkın bilgilendirilmesini zorunlu kıldığını hatırlattı.
Toplantıda Gemlik lilerin görüş, öneri ve bilgilerinin alınması için toplantı yaptıklarını, nihayi kararın Ankara’da yapılacak toplantıda verileceğini hatırlattı.
Gemlik Gübre’nin yapacağı yeni fabrika ve kapasite 
arttırımı konusunda profe sorumlusu EKOÇED firması Çevre Mühendisi Esra Şahin yeni gübre fabrikalarının çevreye zarar verme  yeceğini, yapılan yenilemelerle İznik Gölü’nden gelen suyun işlendikten sonra denize atılma dan geriye kazandırıl dığını, fabrikanın mevcut 379 olan işçi sayısının üre ve kompoze gübre 
fabrakasının kurulma sıyla 541 yeni işçi alınacağını belirtti.
Şahin, baca gazları nın iyileştirildiğini, Çevre Bakanlığı tara fından sürekli olarak bacalara konan çip ile atık gazların kont rol edildiğini söyledi.
İznik Gölü’nden gelen su yerine de niz suyunun soğutma suyu olarak kullanılacağına da değinen Esra Şahin, yeni kurulacak tesisler ve kapasite artırımının çevreye ve bölgeye zarar vermeyeceğini, ekonomiye katkı sağ layacağını söyledi.

TARTIŞMA 
BAŞLIYOR
Daha sonra söz alan Arca Atay, 980 tril yon liralık yatırımdan söz edildiğini 1.300 bin ton olan yıllık kimyasal üretiminin 4.5 milyona çıkarılacağına dikkat çeke rek bunun çevreye yapacağı zararın gör memezlikten geline meyeceğini söyledi.
MHP İlçe Başkanı Osman Durdu ise böyle bir toplantı yapılacağını bir gün önce öğrendiklerini, yerel gazetelere neden ilan verilme diğini söyledi. Toplantıyı yöneten ÇED İl Müdürü, ilanların Bursa kent Gazetesi ile ulusal Bugün Gazetesinde yayınlandığını söyledi. Durdu, sanayi ku ruluşlarının çevreye sağladığı katma de ğerlere karşı olmadık larını belirterek, “Ancak çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünmek zorundayız. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı kararla Gemlik’te sanayi alanlarında yanıcı parlayıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasının önüne geçilmesi ve bu şekilde gelen kapasite arttırımlarına yönelik projelerin engellenmesi ama cıyla karar alındı. 
Gemlik Gübre Fabrikasının işyeri açma ruhsatı bulunmamaktadır.” dedi.
Bu konuya Gemlik Gübre temsilcisi iki yıl önce ruhsat çalışmalarını başlattıklarını, fabrikayı özel sektöre sattıklarında Devletin işyeri çalışma ruhsatı bulunma dığına dikkat çekti.
CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy ise, toplantıda sunulan bilgilerle yeterince bilgilendirmenin yapılmadığını, düşüncesizce kapasite arttırımına gidildiğini, günde 400 ton kömür kullanılacağını, bu kömürün atıklarını ve küllerinin çevreye zarar vereceğini söyledi.
Daha sonra, siyasi parti temsilcileri, Gemlik Gübre Fabrikası’nın İşyeri Açma Ruhsatı olma dığı için toplu olarak toplantıyı terk ettiler. Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise, ÇED Müdürlüğü’nün Bursa Ovasında yapılan sanayi kuruluşlarını engelle mediğini söyledi. 
Çelik ile toplantıyı yöneten Rıza Bekta arasında tartışma yaşandı. Toplantı konusunun Bursa ovası olmadığı hatırlatıldı.
CHP ve MHP’lilerin toplantıdan ayrılmasından sonra, Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uşak söz aldı. Uşak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin istemi üzerine, Gemlik Gübre Fabrikasını iki kez denetlediklerini belirterek, 
“Gemlik Gübre’nin çevre ve iş güvenliği açısından yapılanları takdir ediyorum. Fabrikanın çok ciddi kapasite artırmasından söz ediliyor. Sunulan belgelerde bir tane bile kimya mühendisinin imzası yok. Soğutma suyu konusunda raporda yeterli bilgi yok. Amonyak tanklarının m2 ye düşen ağırlık gücünü belirtilmesine karşın kaç şiddetinde bir depreme dayanıklı olduğu konusunda bilgiler bulunmuyor” dedi.
Bu soruların cevaplarının ardından söz alan Belediye Çevre Mühendisi Müge Kurt ise kapasite artışı istenen nitrat, nitrik asit, amonyak, üre, amonyum nitrat, üre çözeltisi gibi maddelerin yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı özelliklere sahip olduklarını, bu özelliğe sahip tesisin yapılmasının söz konusu Büyükşehir Meclisi kararınca engel olduğunu, Gemlik Belediyesi’ne başvurduğunda kesinlikle ruhsat
verilmeyeceğini söyledi. 
Belediye Şehir Plancısı Müge Gürsoy ise, Gemlik’in deprem bölgesinde olduğunu, yeni
kurulacak tesislerin risk oluşturacağını, plan uygulamalarında risk taşıyacak yeni alanların Gemlik’te kurulamayacağını belirtti. 
Gemlik Belediyesi’nin kimyasal gübre   kapasite arttırımına red kararı vereceğini söyledi.

 

Gemlik Gübre yetkilisi yapılan eleştirilere 
cevap verirken fabrikadaki ürünlerin patlayıcı ürünler olmadığı, amonyak depolarının bulunduğu zeminin sağlam kayalık bir zemin olduğunu 
ve 8 şiddetinde depreme dayanıklı inşa edildiğini belirterek, siyasilerin demagoji yaptığını, Türkiye’nin 5 milyon ton gübre ihtiyacının 2 milyon tonunun ithal edildiğine dikkat çekildi.