Gemlik Ziraat Odası > Haberler > BURSA TARIMI YOK EDİLMEYEMİ ÇALIŞILIYOR

BURSA TARIMI YOK EDİLMEYEMİ ÇALIŞILIYOR

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, yaptığı yazıyı açıklamada, Bursa Ovasının ciğerine kömürle çalışacak elektrik santrali kurulmasını sert şekilde eleştirdi.

Ali Çelik açıklamasında, ülkede uygulanan ülkenin büyük sermayeye ihtiyacı bulunduğu politikaları ile halkın onların yanında karnını doyuracağı politikalarının, giderek çok uluslu şirketlerin ve onların yerli ortaklarının yabancı yatırımcıyı çağırarak, halkın karnını onların doyurmasını aymazlığına düştüğünü söyledi. Çelik şöyle konuştu:

“Gelişmiş uluslara bakıldığında önce tarımlarına büyük destekler vererek geliştirmiş. Tarımda artı değer yaratılmış, sonrası daha sonra gelişmiştir. Gelişmiş uluslara bakıldığında önce tarımlarına büyük destekler

vererek geliştirmiş. Tarımda artı değer yaratılmış, sonrası daha sonra geliş miştir. Tabiatı kirletmeye çalışırsanız, tabiatta size

cimri davranır.

Ülkemizin büyük sermayedarlara ihtiyacı var. Halk onların yanında çalışarak karnını doyurabilir politikası, şimdi çok uluslu şirketleri ve onların yerli ortaklarını ülkede yatırıma çağırmaya dönüşen “ Halkın karnını onlar doyursun” aymazlığıyla öz ve biçim değiştiriyor. Gelişmiş uluslara bakıldığında önce tarımlarına büyük destekler vererek geliştirmiş. Tarımda artı değer yaratılmış, sonrası daha sonra gelişmiştir. Gelişmiş uluslara bakıldığında önce tarımlarına büyük destekler

vererek geliştirmiş. Tarımda artı değer yaratılmış, sonrası daha sonra geliş miştir Termik santral yapıldığında

Termik Santralle rinin Çevreye Verdiği Zararlar Dünya’da sınırlı ve kirletici fosil yakıtların sorunları belgelendikçe ve küresel iklim değişikliği tehdidi karşısında somut önlemler alınması gerekliliği aciliyet kazandıkça, sonsuz ve temiz yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına artan bir yönelim olduğu gözlenmektedir.” dedi.

Ali Çelik, Dünyada birçok ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kullandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de yenilenebilir enerji ler için resmi hedef ler yoktur; fosil yakıt bağımlılığını daha da arttıracak, kirli ve tehlikeli enerji tesislerinin ithalini sağla yan ihale planları vardır. Türkiye’de elektrik enerjisinin %70’i çevre kirliliği yaratan ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan (%31-doğal gaz; %29-linyit, %10 petrol türevleri, taş kömürü, vb.) elde edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Çelik açıklamasında kömürle çalışan elektrik santralleri nin kül atıklarının çevreyi, ırmakları ve denizleri kirlettiğine de dikkat çekti. Ali Çelik şöyle devam etti:

“Türkiye’de elektrik enerjisinin %70’i çevre kirliliği yaratan ve küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlardan (%31-doğal gaz; %29-linyit, %10 petrol türevleri, taş kömürü, vb.) elde edilmektedir. Bu nedenle termik santraller genellikle nehir, göl veya deniz gibi soğutma suyu kullanılabilecek kaynaklara yakın yerde kurulmaktadır. Atıkların denize atılması, karaya serpiştirme çok eskiden beri kullanılan sorumsuz atık yöntemidir. Termik santrallerin en çok şikayet edilen ve çevreye zararı dokunan ve yazımızın başında da güncel örnekler vererek açıklamaya çalıştığı mız gibi kül atıklarıdır. Örneğin 100 Megawat gücünde bir termik santralde 1 yılda -3,8x10-5 K cal/sn termik etki, 750 ton Karbon monoksit; 45000 ton Kükürt dioksit, 3500 ton katı parçacıklar; 26000 ton Azot oksit; 250 ton hidrokarbon; 5560 m3 kül dışarıya saçılmaktadır.

3-Yeşil Bitki Örtüsü Gazlardan Kuruyacaktı Termik santrallerin bacasından çıkan ve bitki örtüsünü en çok

etkileyen gazlar kükürt dioksit ve azot oksitleridir. Bitkilerin bu gazlara en hassas olan ve etkilenen organı yapraklarıdır. Yapraklardaki stomalar vasıtasıyla yaprak bünyesine giren bu gazlar yapraktaki klorofillerin yapısını bozmaktadırlar.

Ayrıca yanık etkisi, serbest asit halinde yüzeysel olarak da ortaya çıkabilmektedir.”  dedi.

Çelik Büyükşehir Belediye Başkanına seslenerek, “Başta Büyükşehir Belediye si olmak üzere bütün belediyeler, sivil toplum örgütleri termik santralin yapımına karşı gelmeleri gerektiğine ve çünkü insanın yaşamı hava, su ve gıdaya bağlı olduğuna inanıyoruz” dedi.