Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > Ali Çelik, “Zeytin fiyatları geçen yılın altında”

Ali Çelik, “Zeytin fiyatları geçen yılın altında”

Gemlik Ziraat Odası Başkanı ve İl Ziraat Odaları Koordinas yon Kurulu 
Başkanı Ali Çelik, Marmarabirlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi’nin 2013-14 sezonu zeytin alım kampanyasında fiyatları açıklaması üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Çelik, “Avrupa’da üreticinin ürettiği ürünlere yüzde 40 a varan destekleme varken, ülkemizde GMSH %1 tarıma destek olarak kanun çıkarılmış olduğu halde, bunun % 0.45’ini veriyor olması manidardır. 
Devlet politikaları bu iken, üreticilerimizin kurduğu kooperatif ler bile üyelerini desteklemiyorsa,  Ziraat Odaları olarak galiba biz tarım ve kooperatifçiliği bilmiyoruz demektir.” dedi.
Ali Çelik, “Üretici girdileri olan gübre, mazot ve işçilikte yüzde 42‘lere varan fiyat artışları ortada iken, zeytin fiyatları, baremlerde aynı kalmış, barem küçüldükçe fiyatlar geçen yılın altına düşmüştür.” şeklinde konuştu.
Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Marmarabirlik’in vermiş olduğu ortalama fiyat 3,05 lira. % 8 kesintide göz önüne alınırsa, 2,81 lira olarak üreticiye intikal edecektir. Bu durumda üretici kilo başına 0,24 lira mali yetin altında eline para geçecektir.
Gemlik´te zeytindeki ortalama barem 250 ile 380 arasındadır. Bu barem göz önüne alın dığında ortalama fiyat 2,84 lira, % 8 kesinti yapıldığında 2,61 lira Gemlik üreticisinin eline geçmiş olacaktır.
Bu durumda üretici çocuğunu evlendiremeyecek, okutama yacak, karnını bile doyuramayacak, borcunu zaten ödeyemeyecektir.” 
 
MÜCADELE HAKKIMIZI 
KULLANALIM..
Ziraat Odası ve İl Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Biz bazı kurumlar gibi lafla zeytin üre ticisinin durumunu ortaya koymuyoruz. Tablolardan da anlaşılacağı gibi rakamlarla üreticinin durumunu ortaya koyuyoruz, rakamlarımıza itiraz edenlerle her platformda da tartışmaya hazırız. 2013 yılında girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zeytin bahçelerinin % 25´i bakımsızlığa terk edilmiştir, gelecek sene bu durum % 50´ye çıkması muhtemeldir. Üstelik otobanların zeytinlik alanlarından geçmesi nedeniyle sadece Gemlik´te 45.000 adet zeytin ağacı yok edilmektedir.
Maliyetlerin hesaplanması Gemlik Ticaret Borsası’nın işi iken bu işle ilgi lenmeyip dışarıdan zeytin getirme gayre tine düşmüştür.
Coğrafi İşaret alınmasına rağmen Coğrafi İşareti denetleyecek komisyonu dahi kurmamışlardır. Anlaşılıyor ki bu sene de tüketici bölge dışından alınan zeytinleri Gemlik Zeytini diye alacaklardır.
Tarımda doğru dürüst bir planın olmaması Tarımı IMF Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütlerine bırakanların üreticiyi ne duruma bıraktıkları her sene daha da su yüzüne çıkmaktadır.
İzaha çalıştığımız durum üreticiye zulümdür. Yüce dinimiz zulme karşı mücadele hakkını veriyor.  
Üreticilere sesleni
yorum, mücadele hakkımızı kullana lım, Ziraat Odası olarak biz sizlerin her zaman önünde olduk, olmaya da devam edeceğiz.
Yukarıda izaha çalıştığımız durumda devletin sofralık zeytine de prim vermesini ve Marmara birlik tarafından 
fiyatların yeniden gözden geçirilmesini diliyoruz. 
Üreticilerimizin emek ve alın terlerinin iyi değerlendirilmesini arzu ediyoruz.”