Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > 50 BİN TON ZEYTİN ALINACAK

50 BİN TON ZEYTİN ALINACAK

Marmarabirlik´in zeytin alım fiyatlarını yetersiz bulan Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, “Zeytin üreticisi bu yıl da umduğunu bulamadı.” dedi. Çelik, geçen yıl 5 lira 50 kuruş olan zeytin alım fiyatının, bu yıl 4 lira 10 kuruş avans fiyat olmasının üreticiyi zorlayacağını söyledi.
Marmarabirlik’in avans fiyatları  hakkında basına yazılı açıklama yapan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik; “1,5 ay önce ziraat odalarımızla Marmarabirlik yöneticileri bir araya gelerek, devamlı olarak öne çıkan fiyat politika larını irdeledik. Ortaklaşa geçen seneki fiyatlardan aşağı olmamak kaydıyla, ara baremleri birbirine çok yakın tutarak üreticile rinden mahsul alınmasını istedik.” dedi.

50 BİN TON ZEYTİN ALINACAK
Marmarabirlik ile yapılan görüşmeler hakkında açıklama yapan Çelik şunları söyledi: 
“Ziraat Odaları olarak, Marmarabir lik yöneticilerine stok kapasitelerini sorduğumuzda, 45 bin tona kadar mahsul alımına ve satışlardan açılacak havuzlarla beraber 50 bin ton zeytin alınacağı cevabını aldık. 
Ziraat odaları olarak, 50 bin ton sofralık, yağ satışları iyi olduğunu söylediklerinde de geçen senelerden daha fazla yağlık zeytin alabileceklerini belirttik. 
Biz, ziraat odaları olarak, sözümüzün her zaman arkasında olduk ve her zamanda olmaya devam edeceğiz. Marmarabirlik bizim üyelerimizin kurdu ğu bir kooperatiftir. Bu nedenle, tabi ki zarar etmesini istemeyiz. Ancak, kendi kurdukları müessesenin kendilerini mağdur etmesine de gönlümüz razı olmaz ve olmayacaktır. Kooperatifçiliğin sadece zeytin alıp satmak olmadığını her toplantıda kendilerine beyan ettik ve kooperatifçiliğin ne olduğu konusunda üyelerini eğitmek, birlik kooperatiflerine düşmektedir dedik. Bu ve her konuda, bizden yardım talep ettiklerinde seve seve de yanlarında olacağımızı ve katkıda bulunacağımızı söyledik. 
Her kooperatif bünyesine aldığı ziraat mühendisleriyle arazi çalışmalarını yapacağı ümidindeydik. Ama, buruşuk zeytini görmemek ve dolayısıyla mahsulünü değerlen dirmemek, bize mühendislere büro elemanı olarak istih dam edildiğini 
düşündürmektedir. Eğer zeytindeki bu buruşma yönetim tarafından bilinseydi ki biz bunu defalarca yazılı ya da görsel basında dile getirdik; mahsul fiyat değerlen dirmelerinin farklı olacağı düşüncesin deyiz.” dedi.

REKOLTE 160 BİN TON
Bu yıl ulaşılacak zeytin rekoltesi hakkında bilgi veren Ali Çelik; 
“Bu sene zeytin rekoltesi 160 bin ton civarında tahmin edilmekte  ve Marmarabirlik 55 milyon 500 kilo alım yapacağını açıklamış durumda. 
Bu alım miktarı bölge için bugünkü şartlarda iyi ama gelin görün ki veri len fiyat üreticileri tatmin edecek durumda değil. Bölgede hava şartları nedeniyle zeytinin buruşması ve olgunlaşmasının gecikmesi nedeniyle verilen ortalama fiyatlar maliyetleri karşılamadığı verilen fiyatlarda görülmektedir. 
Ağustos ayından itibaren taban gübresine  yüzde 85, mazota yüzde 42, zam olduğu 
bilinmekte olduğu göz önüne alındığında, geçen seneki baş fiyat 5 lira 50 kuruştan, 
4 lira 10 kuruşa indirilmiştir. Bölgemizde en fazla 300 ile 350 kalibrede zeytin beklendiğinden, ortalama fiyat 2,08 lira görülmektedir. Bu fiyatların üreticinin maliyetini karşılamayacağını her halde yönetici ler de bilmektedir.
Fiyatlarda geçen sene parlak zeytine verilen fiyat zeytin fireleri göz önüne alındığında bu sene zeytinin buruşması nedeniyle daha az fire vereceği göz önüne alınarak 
fiyatlar biraz daha yüksek tutulmalıydı.” dedi.

ÜRETİCİ VE YÖNETICILERE SESLENİYORUM     
Yaptığı basın açıklamasında üretici ve yöneticilere seslenen Çelik; “Üreticimize de seslenmek istiyorum. Gemlik zeytini ile Mürefte Şarköy zeytinlerini aynı düzeyde tutan, üretici dertlerini yakından bilmeyen zihniyetleri kooperatiflerin başında bulundurduğunuz sürece dertlerinizden kurtulamazsınız. 
Yöneticilere bir daha seslenmek istiyorum. Zeytinin buruşması nedeniyle avans 
fiyatları biraz daha yukarıya 4 lira 50 kuruşa, aradaki barem fiyatları da tavan fiyatına yaklaştırmalarını, üreticileri mağdur etmeyeceklerini lüzumsuz tartışmalara neden olmayacağını, aksi takdirde bölgemiz de en fazla elde edilecek 300 ile 350 barem zeytinin cezalandırmak olacağını belirtmek istiyorum.” dedi.