Gemlik Ziraat Odası > Haberler > 14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlanıyor

14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlanıyor

Dünya Çifçiler Günü bugün kutlanacak.
Dünya Tarım Üreticileri Federasyonu’ nun Kuruluş günü olan 14 Mayıs 1946 tarihinde, dünya üretici birlikleri  Türkiye Ziraat Odaları da bu kuruluşun üyesidir. Uluslararası Tarım Üreticileri Federas yonu’ nun kuruluş yılı olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, gazetemize yaptığı açıklamada, bütün dünyada üye ülke ler 14 Mayıs tarihinde televizyonlarda, radyolarda tarımın sorunları özel programlarda, tarımda verimlilik, sulama, gübreleme, ilaçlama, iyi tarım, toprağı daha iyi işleme, ekim-dikim, bakım, hasat işlemlerinin verimli şekil de kullanılması, kullanılan alet ve makinelerin ve yeni teknolojilerin tanıtımı bir bayram havası içerisinde üretici mutluluklarının paylaşıldığı söyledi.
Ali Çelik,Türk tarımın konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“50 milyon koyun 22 milyona, büyük baş hayvan sayısı 20 milyondan 12 milyona,16 milyon keçi 6 milyona ,1 milyon manda 80 bine düşmüş ise, hala et ithal edili yorsa, et fiyatları düşmüyor ise, girdi fiyatları %18, artı yor ise, bir önceki yılın fiyatlarından  % 12 düşüyorsa, elimizde mevcut 8,5 milyar metre küp suyun 6,5 milyar metre küpünü kullanıyorsak, hala veraset kanunu çıkmamışsa, havza bazlı ekime geçilme mişse, teşvik tedbir leri bu türlü üreti me yöneltilmemiş se , zeytin ve zey tinyağı üreticisi desteklenmiyorsa, hala 2 milyon dolar ham yağ ithal edili yorsa, 450 daneli zeytin 80 kuruşa alıcı bulamıyorsa, parçalı araziler birleştirilemiyorsa, kırsal alandaki üre tici toprağa bağlanamı yor, bir nevi şehre göçe zorlanıyorsa, Tarımsal amaçlı Kooperatifler gereği gibi desteklenmiyorsa, Tarım daki destek ve teşvikler, üreticinin mazota ödediği ÖTV, KDV kadarsa, Tarım sektöründen mecliste en az 50 milletvekili yoksa, bize kimse Üretici mizin ve tarımımı zın iyi olduğunu söyleyemez.” dedi.
Ali Çelik,
Soframıza gelen ürünleri yetiştiren üreticimizin sorunu bütün vatandaşları mızın sorunu olarak gördüklerini,
üreticilerin sorunlarına bütün ülkenin sahip çıkmasını istedi.
Çelik şöyle konuştu: “Üreticilerimiz 70 milyon insanı mızı doyurduğu gibi, 30 milyon tu risti de doyurmakta, ayrıca 15,5 milyar dolarlık ihracat yapmaktadır.
Sorunlara doğru dürüst eğilmeyen yöneticilere, sorunların böyle günlerde tartışılmasına katkı koymayan görsel basınımıza sitemimiz var.”
Çifçilere seslenen Çelik, “Bu kadar olumsuzluklara rağmen ümitsizliğe gerek yok, Çünkü biz biliyoruz ki bizsiz olmaz, bizsiz Türkiye Ziraatı kurtulmaz.” dedi