Gemlik Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Gemlik Ziraat Odası > Haberler > BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

Din kitaplarında kutsal ağaç olarak geçen ,insan sağlığına çeşitli şifalar veren, hiç artık maddesi olmayan böyle bir ağacı yok etmek insanlığını yok etmek demekle eş anlama geldiğini zeytin üreticileri olarak söylemek hakkımız olduğuna inanıyorum.

Din kitaplarında kutsal ağaç olarak geçen ,insan sağlığına çeşitli şifalar veren, hiç artık maddesi olmayan böyle bir ağacı yok etmek insanlığını yok etmek demekle eş anlama geldiğini  zeytin üreticileri olarak  söylemek hakkımız olduğuna inanıyorum.

Zamanında zenginlikleri  tüm yurt sathına yaymayanların plansız tutumları ,yurdumuzun batı bölgelerine göçü önleyememiş ve bu illerimizde insanlarımıza mezarlık yeri bile aratır hale getirmişlerdir. Ayrıca kırsaldan göçen genç nüfus bitkisel ve hayvansal üretiminde önemli ölçüde düşüş yaratmış, et ve saman ithal eden ülke haline getirmiştir.

Senelerce Dünya ve Avrupa da zeytinde belli bir yere gelebilmek için herkesin vergisinden zeytin yetiştirmek için devlet teşvik ederken gelin görün ki son senelerde alternatif güzergahlar var iken  otoyollar ve inşaatlar yüzünden Gemlik’te  250 bin zeytin ağacı kesilmiştir.

Ayrıca Gemlik’te Tarım Bakanlığının üretime desteklerinde zeytine destek yerine buğday,arpa,yulaf ve tritikaleye destek vererek zeytin üreticimizi derinden üzmüştür.

Kanunda belirtilen kesilen ağacın yerine yenisi dikilmesi elzem olduğu bakanlık yetkililerince bilindiği halde ne kadar ağaç dikilmiş ne kadar para cezası verilmiş, bu güne kadar yetkili merciler bir açıklamada bulunmamışlardır.

Eğer maden lobilerinin zeytin üreticilerini tarımın dışına atıp meclisin çıkarmak istediği yasa teklifi kanunlaşırsa korkarım zeytinlik olan tüm sahiller turizme, yani yapılaşmaya ,sanayi kuruluşlarına açılacak ve gelecekte zeytin ve zeytinyağı ithal eden ülke haline geleceğiz.

Yıllardır bu zeytin ağaçları bu toprakların mirası değil emanetidir. Emanet bizim kültürümüzde zamanı geldiğinde gelecek nesillere devredilir.

Bu topraklarda sadece biz yaşamadık ve yaşayan tüm uluslar bu ağacı kutsal görmüş yaşatmış ve çoğaltmıştır.

Bu yasa tasarısı meclisten geçerse zeytinliklerimiz başka bir sektöre peşkeş çekileceği aşikardır.Dünyada bundan sonra çıkacak savaşlar gıda ve su ihtiyacından çıkacağı açıktır. Böyle önemli gıdayı yok edersek yapılan betonlarla mı besleneceğiz.

Bizler üretimden gelen kendi gücümüzün farkında değiliz ,üreticiler güçlerinin farkına varmak için örgütlenmelidirler, sektörler arasındaki gelir dağılımının eşit dağıtılmasını örgütsel ve üretim gücümüzü bizi yönetenlere göstermeliyiz.

Eğer bu yasa taslağı bu şekilde geçecek olursa Ziraat Odası Başkanı olarak bu meydanda her akşam mücadele bayrağı açacağım yanımda bu mücadeleye destek verecek üretici zeytin aşığı dostlarımı çağırıyorum. Basınımızdan da bu eyleme başladığımız zaman bizleri ziyaret ederek konuyu gündemde tutmalarını  rica ediyorum. Belki bu tutumumuz akıllara dokunur, kalpleri eritir, bu kanun tasarısı geri çekilir.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Gemlik Ziraat Odası